Duurzaamheid

We organiseren het jaarlijkse festival en onze dagelijkse werking met aandacht voor mens en milieu. Aandacht voor de materialen die we (her)gebruiken, de kilometers die we afleggen, wat er op het menu staat en wat we weggooien gaat hand in hand met het welzijn van publiek, medewerkers, vrijwilligers en de betrokkenheid van verschillende gemeenschappen in een grootstedelijke context. De afgelopen jaren hebben we verschillende inspanningen geleverd om ons steentje bij te dragen en we kijken graag vooruit naar komende edities om nog meer groene ambities waar te maken.
Wat doen we concreet?
Drukwerk
-Al ons drukwerk is CO2-neutraal, gedrukt op 100% gerecycleerd papier en met milieuvriendelijke inkt gedrukt.
-Neutral maakt onze fantastische crew t-shirts: 100% biologisch katoen, fairtrade, voorzien van het EU Ecolabel, SA8000 certified, geproduceerd met hernieuwbare energie en Oeko-Tex 100 Standard. Ze worden vervolgens gedrukt met ecologische inkten op waterbasis.
-We hebben een 'kladpapier'-lade in de printer op kantoor en drukken standaard zwart/wit af (alle kleine beetjes helpen).
-Sinds 2019 bouwen we het gebruik van plastic bewegwijzering af. Samen met onze drukker zochten we naar een recyclebaar alternatief, dat werd gevonden in 'outdoor karton': materiaal dat een aantal weken buiten kan blijven hangen en daarna in de papiercontainer kan.
Op locatie
-Wie onze locaties bezoekt, merkt dat we veel materiaal van voorgaande edities hergebruiken. We vertrekken van het materiaal dat we al in onze stockage hebben of bouwen dit om naar iets dat we opnieuw kunnen gebruiken. Veel gezelschappen maar ook bezoekers weten ons te vinden als ze stoelen, banken, tafels of decoratie op overschot hebben: vaak kunnen we het nog een tweede leven geven.
-We werken al een aantal jaar met herbruikbare glazen en bekers. Op sommige voorstellingen en op de Zomerbar werken we ook met glas en echte borden en bestek.
-In 2018 is het zitmeubilair van de Zomerbar volledig 'vernieuwd': daarbij werd enkel gerecycled materiaal gebruikt. De eye-catchers waren ongetwijfeld de grote boomstamtafels, gemaakt van in de stad gekapte bomen.
-Van onze cateraars op de Zomerbar en de Zomerfabriek vragen we dat hun aanbod minstens 50% vegetarisch is en minstens 50% van hun ingredienten lokaal en seizoensgebonden is. Daarnaast scheiden zij hun afval en reduceren zij het gebruik van wegwerpplastic en verpakkingen in hun keuken. Als bezoeker maak je gebruik van echte borden en bestek, dan smaakt het eten nog lekkerder!
- We streven naar een overgroot lokaal aanbod in ons drankmenu. We proberen waar mogelijk fair-trade producten te gebruiken en werken hiervoor samen met Oxfam.
-We werken met afvaleilandjes en gescheiden ophalingen om zo ons afval te reduceren.
-We maken onze eigen was- en schoonmaakmiddelen of werken met ecologische alternatieven. Zo poetsen we echt properder!
-Sanitair: we gebruiken onze eigen milieuvriendelijke producten, ook voor toiletten die niet op de riolering kunnen aangesloten worden. Onze ambitie naar de toekomst is sanitaire voorziening te installeren die niet belastend is voor het milieu: een werkpunt!
- Milieuvriendelijke energie waar mogelijk: we kiezen duidelijk voor energieleveranciers die groene stroom leveren, en indien we niet met stroom van het elektriciteitsnet kunnen werken, gebruiken we generatoren van het laatste type. Deze hebben een minimale uitstoot, werken met een battery-pack en zijn geluidsgedempt.
Mobiliteit
-We roepen al onze bezoekers op om met de fiets of het openbaar vervoer naar onze locaties te komen. Elke locatie is dan ook voorzien van een ruime fietsenparking. Sinds 2019 proberen we om van onze locaties 'slimme mobiliteit-hubs' te maken. Concreet betekent dit dat we per locatie zoeken naar alternatieven voor de auto en ons publiek hier mee kennis laten maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deelfietsen of carpoolen.
-We passen jaarlijks ons eigen "wagenpark" aan: elk jaar stellen we Zomer-fietsen ter beschikking voor onze medewerkers en artiesten. Sinds 2019 werken we met Slim naar Antwerpen samen om ook ons transport op de weg te reduceren: we gebruiken een bakfiets of elektrische fiets met aanhangwagen voor kleinere transporten naar onze theaterlocaties binnen de stadsgrenzen.
Mens
-We zetten onze deuren wagenwijd open: iedereen is welkom. We houden onze ticketprijzen bewust laag en doen extra inspanningen om in samenwerking met sociale organisaties de drempel voor bezoek aan het festival nog verder te verlagen. We streven ernaar om al onze locaties toegankelijk te maken voor personen met een handicap. Bovendien bieden we onze vrijwilligers opleidingen aan om bezoekers die minder mobiel zijn, op een juiste wijze te kunnen begeleiden.