PITCHES

Hoe hou je als cultuurhuis of organisatie een vinger aan de pols bij nieuwe initiatieven en makers in het culturele veld? Het project PITCHES probeert een concreet antwoord te geven op deze vraag, met als uitgangspunt: niet te veel praten, maar gewoon doen. 

Wat is PITCHES?
PITCHES is een concreet vervolg op de ‘Dit is Participatie’ bijeenkomst door Zomer van Antwerpen en Demos in augustus 2018. Daaruit rees de vraag hoe je als cultuurhuis voeling houdt met de nieuwe generatie makers, en tegelijkertijd, hoe prille projecten hun weg naar jou kunnen vinden. Genoeg gepraat, tijd voor actie, vonden we: een online open call bracht op woensdag 23 januari 2019 negentien cultuurhuizen en achttien nieuwe makers naar de Zomerfabriek voor de eerste editie van PITCHES. Door deze ‘ruimtegevers’ en ‘ruimteclaimers’ bij elkaar te brengen, hoopt Zomer van Antwerpen een aanzet te geven voor toekomstige samenwerkingen. Onder andere deSingel, Toneelhuis, Het Paleis, Monty Kultuurfaktorij, de Studio, Fameus, VOEM vzw, Demos, Antwerpen 100% Jong en Het Bos sloten zich aan voor deze eerste editie.

Part 1 23 januari
De eerste editie van PITCHES werd in gang getrapt door host Seckou Ouologem en de korte introductie van de aanwezige ruimtegevers waarin duidelijk werd wie zij zijn en waar ze naar op zoek zijn. De avond werd voortgezet met uiteenlopende pitches van vijf minuten door de nieuwe ruimteclaimers, variërend van een inhoudelijke oproep voor het vormgeven van het cultuurhuis van de toekomst, een vraag om praktische ondersteuning voor een jonge choreograaf en acteur uit Irak tot aan het uitwerken van een reeks sensibiliserende kunstwerken rondom taboe-thema’s. Na afloop van de pitches was er tijd voor informele matchmaking onder het genot van een maaltijd voorzien door studenten van CVO Encora.    

Part 2 & verder
Het concept van PITCHES krijgt een vervolg met een part 2 in het voorjaar van 2019. Ben jij een nieuwe maker met een project, op zoek naar een plek of werk je voor een organisatie die in haar programma of werkplek ruimte wil maken voor dergelijke initiatieven? Hou onze social media kanalen in de gaten voor de datum van de volgende editie of neem in de tussentijd contact op met Samuel Pinillos via samuel@zva.be voor meer informatie.