Overslaan en naar de inhoud gaan

"Welkom bij Zomer van Antwerpen": vrijwilligerswerk en taalkansen met Zomertaal

Zomertaal - taalkansen bij Zomer van Antwerpen
Publicatiedatum
Body

Nederlands oefenen én tegelijkertijd vrijwilligerswerk doen bij het leukste festival van Antwerpen en omstreken? Vanaf dit jaar kon het voor een klein internationaal gezelschap. We sloegen de handen ineen met Open School Antwerpen en Atlas, huis voor integratie en inburgering in Antwerpen voor Zomertaal, een project waarin anderstalige nieuwkomers met een laag taalniveau vrijwilligerswerk konden verrichten op het festival, ondersteund door Nederlandstalige buddies.

Achttien cursisten van Open School Antwerpen schreven zich in voor dit project, stuk voor stuk met groot enthousiasme. "De deelnemers deden dit vooral vanuit de motivatie om beter Nederlands te leren", aldus Veronika Thiers, de coördinator van Zomertaal, "maar ook het sociale aspect was voor velen belangrijk. Dat maakte dit project ook zo uniek: van elkaar leren en elkaar leren kennen in een ontspannen, zomerse setting."

De cursisten volgden eerst tien informele taallessen op het terrein van de Zomerfabriek. Deze lessen vormden een voorbereiding op het effectieve vrijwilligerswerk, maar zorgden tegelijk ook voor ontspanning en een fijne verbinding in de groep. "Het draaide niet enkel en alleen om een uitbreiding van ieders woordenschat. Jaouad Alloul - van de voorstelling 'De Meisje' - kwam een workshop zang en stemgebruik geven in de tweede les", aldus Veronika. "Ook Tom Clement van MartHa!tentatief gaf een sessie over kinderliedjes uit andere landen vertaald naar het Nederlands, en Alja Al Saadi gaf een les yoga. We hebben ook een uitstap gemaakt naar de Zomerbar waar ze koord-acrobatie van Lyapunov ontdekten. De sfeer zat er zo ineens al goed in."


Naast de cursisten nam er een tweede belangrijke groep deel aan het project: de buddies. Zeventien gemotiveerde mensen gaven zich hiervoor op en volgden ter voorbereiding de opleiding 'Klare Taal'. Hier werden uiteenlopende tips aangereikt over het spreken met mensen die Nederlands aan het leren zijn. "Samen met hun buddies namen ze die avond deel aan een taalles en achteraf zaten ze samen aan tafel gezellig iets eten. Zo waren de cursisten en buddies geen vreemden voor elkaar wanneer het vrijwilligerswerk begon, en waren er al meteen al goede oefenkansen tijdens de lessen." 

Daarna begon het echte werk: vanaf 15 juli startten de cursisten en buddies in duo's hun vrijwilligerswerk. In juli kwam je ze tegen aan de Bangelijke Sprookjesmolen van FroeFroe op de Zomerbar, een fantasierijke plek die veel taalkansen bood door de jonge bezoekers en hun ouders. 

Vanaf augustus zouden er ook andere taken in het pakket komen zoals het onthaal van de Zomerbar, verwelkomen op het terras en aan de deur bij de concerten van Muziek in de Wijk. Maar helaas, het corona-virus stak een stokje voor het laatste deel van het Zomertaal programma. "Met enorm veel spijt hebben we ook dit project moeten pauzeren. Van alle deelnemers hoor ik vooral begripvolle en dankbare klanken. Zij kijken erg uit naar een vervolg in veiligere tijden, en ik ook!"