Minder Co2 uitstoot dankzij Zomer van Antwerpen & S2enso

Minder Co2 uitstoot dankzij Zomer van Antwerpen & S2enso

Goed nieuws viel deze week in onze brievenbus: de aanvraag die Zomer van Antwerpen eerder indiende bij de thematische oproep ‘Energie’ van het projectenfonds Duurzame Stad i.s.m. Be Planet werd gehonoreerd. In het project onderzoeken we hoe we als festival beter inzicht kunnen krijgen in ons energieverbruik en, hieraan gelinkt, hoe we het gebruik van generatoren op theaterlocaties kunnen omzetten in duurzame alternatieven. S2enso, een ontwerpbureau dat zich bezighoudt met ontwikkelen van vermogenselektronica op maat, is hierin onze technische partner. Zij ontwikkelen een tool die dit hele proces inzichtelijk moet maken voor de bredere evenementensector.

Het project, dat de titel ‘Transitie naar duurzame energievoorziening voor de (Antwerpse) evenementensector’ draagt, kan rekenen op een bijdrage van 15.000 euro van Be Planet en hun structurele partner Elia. Be Planet is een Belgische stichting die duurzame burgerinitiatieven ondersteunt door onder meer de brug te slaan tussen burgers, bedrijven en lokale overheden. Zij breidden deze aanvraagronde van het projectenfonds Duurzame Stad uit met extra financiering voor innovatieve energieprojecten.

Het project in het kort
Zomer van Antwerpen staat bekend om het gebruik van niet voor de hand liggende locaties voor theatervoorstellingen. Dit geeft het festival een bijzonder karakter, maar het zorgt er ook voor dat we in sommige gevallen moeten uitwijken naar het gebruik van dieselgeneratoren om voorstellingen daar door te kunnen laten gaan. We hebben een duidelijke wens om ons generator-gebruik af te bouwen en om binnen een aantal jaar op al onze locaties waar geen netstroom aanwezig is, terug te kunnen vallen op duurzame alternatieven. Maar hoe begin je daar aan als festival? S2enso deed eerder een ontwerpstudie naar een modulair batterijsysteem genaamd MGES en zag hierbij mogelijkheden voor het gebruik ervan in de evenementensector om generatorgebruik terug te dringen. Aansluitend hieraan werken zij aan een tool die het voor evenementorganisatoren beter inzichtelijk moet maken wat hun energieverbruik is en welke duurzame alternatieven zij zouden kunnen gebruiken.

We krijgen de mogelijkheid om een testopstelling van het MGES-batterijsysteem op de Zomerbar te plaatsen, voorzien van zonnepanelen. Daarmee voorzien we onder andere de bar en het tickethuisje van energie. We volgen ons verbruik gedurende de zomer nauw op en krijgen zo de handvatten om in de toekomst een duurzame overstap te maken. En extra goed nieuws voor alle elektrische fietsers onder jullie: je kan je batterij deze zomer aan de Zomerbar opladen met zonne-energie. De Zomerbar opent dit jaar van 24 juni tot en met 2 september aan de Sloepenweg.