Tips van het Team: hoorcoach Regina

Tips van het Team: hoorcoach Regina

 

Toen Regina Bijl enkele jaren geleden slechthorend werd, liet ze dit haar dagelijkse leven niet beperken. Sterker nog, het werd de motor achter haar loopbaanswitch van politievrouw naar hoorcoach. Ze begeleidt en informeert organisaties en mensen over het omgaan met gehoorverlies en de impact ervan op de work-life balans. Regina is cultuurliefhebber en een trouwe bezoeker van Zomer van Antwerpen, en helpt ons bij het toegankelijk maken van ons programma voor mensen met een gehoorbeperking. We vroegen haar om haar tips voor deze Zomer-editie.

 

1. Witlof from Syria op 14/07 en Het Bezoek op 28/08

"Ik ga naar beide voorstellingen, want op die data is er een schrijftolk. Een schrijftolk is iemand die simultaan elk woord dat er gezegd wordt, omzet in geschreven tekst. Deze tekst lees je als dove of slechthorende op een tablet. Dus beetje zoals de ondertiteling op tv: kijken en lezen. Werkt super! Via zo’n schrijftolk mis ik dus niets van de voorstelling en kan ik volop genieten. Ik kijk ernaar uit."

 

Wens je zelf gebruik te maken van de schrijftolk op één van deze voorstellingen, stuur dan een mailtje naar samuel@zva.be.

 

2. Muziek in de Wijk
"Muziek in de Wijk is ieder jaar een klein feestje en heel toegankelijk voor iedereen! Al jaren wordt op elk plein van Muziek in de Wijk een ringleiding voorzien. Een ringleiding zendt een signaal uit naar je gehoorapparaat zodat het geluid wordt versterkt. Dankzij een ringleiding sta je (draadloos) in verbinding met de geluidsbron en heb je geen hinder meer van achtergrondgeluiden. Je kunt nieuwe groepen en muziekstijlen ontdekken, exotische gerechtjes proeven en de zomerse sferen opsnuiven. Deze Zomer zie ik mij en mijn lief al zitten: met een gelato op het grasheuveltje van het Krugerplein. Cuban Soul, check!"

 

3. Zomerbar en de Circussen
"De sfeer op de Zomerbar is lekker relaxed. 'Arquitectura de Fira', draait op onuitputtelijke ouder-energie… dat moet ik zien! Circussen zijn sowieso heel visueel, spectaculair en bijna altijd zonder woorden. Ook als je minder goed hoort zoals ik, een prima keuze om met je (klein)kinderen of vrienden te gaan. Ik vraag wel altijd (vooraf) of een plekje vooraan mogelijk is, zodat ik de mimiek van de artiesten beter kan zien. Een simpele vraag geeft vaak een heel fijne oplossing."

 

"En als ik nog een paar bonus tips voor visueel plezier mag geven? Mijn Zomer opent met de krijgers van schoonheid. Zal Dorcas, de danser mij betoveren? De voorstelling £¥€$ wordt een uitdaging met al die gesproken tekst, de interactie en in het Engels nog wel, die doe ik ‘in groep met goedhorenden'. Als ik een drankje ga drinken op de Zomerfabriek, wandel ik graag door de Minkelersstraat en waan ik me in New York: die graffiti, wow!

 

We doen ons best om Zomer van Antwerpen voor iedereen toegankelijk te maken. Je leest hier wat we doen om ons programma en locaties voor iedereen te ontsluiten.