Tips uit het programma: vier keer dans

Een keuze maken uit het omvangrijke programma van deze 25e editie: het is een toffe, maar soms ook lastige opgave. Want waar begin je? Wat spreekt je aan? Hier een overzicht van vier ongelofelijk beweeglijke voorstellingen, waar je zelf niet bij kan blijven stilzitten!

Tickets koop je vanaf 8 juni 10u via deze website of telefonisch via +32 3 50 20 777.

1) WIEK - Schweigman& - 7 aug t/m 1 sept

In een weiland staat een zwarte arena, aan alle kanten dicht. Met binnenin de wieken van een windmolen. Aarzelend begeven drie danseressen zich op het speelvlak. Wanneer de deuren achter hen sluiten, is hun enige uitweg afgesloten. Aanvankelijk is het nog rustig en bewegen de danseressen met de wieken mee, maar de wieken gaan maar door, steeds sneller. De vrouwen kunnen niet anders dan de confrontatie aangaan.

De zeven meter lange bladen draaien maar liefst aan 30 km per uur. Het gevaar is levensecht. Geen mogelijkheid om stil te staan, geen rustmoment. De dansers rennen, draaien, springen en duiken, alles om maar niet geraakt te worden. Hoe lang houden ze dit nog vol? Deze spannende voorstelling vindt plaats in de polder van Zandvliet.

2) Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich Anne Teresa De Keersmaeker & Rosas -2 t/m 21 juli

Dans en muziek werken samen in deze hypnotiserende voorstelling: twee vrouwen dansen op vier composities van de Amerikaanse minimalist Steve Reich. Net zoals in de muziek, hanteert de dans het principe van faseverschuiving. De bijna identiek geklede dansers voeren de bewegingen aanvankelijk perfect synchroon uit. Ze lijken bijna mechanisch, zo foutloos gaan ze te werk. Maar langzaam komen er kleine variaties in hun handelingen. Het gevolg is een bijzonder mooi spel van vertragen en versnellen, van voortdurende verandering.

Anne Teresa De Keersmaekers eerste werk betekende meteen haar doorbraak als choreografe. Toen ‘Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich’, in 1982 in première ging, sloeg deze zowat in als een bom: de voorstelling vormde het begin van de hedendaagse dansbeweging in Vlaanderen. 


3) Als we dansen, zal oma niet sterven - Madam Fortuna - 13 t/m 24 aug

Oma was een levenslustige ontdekkingsreiziger. Haar hele leven zwierf ze rond.Ze maakte reizen in Afrika, het Midden-Oosten en Europa. In elke cultuur vond ze iets waardevols.

Overal waar ze kwam, werd ze verliefd en... kwamen er kinderen van. Nu is ze een dagje ouder en kijkt ze terug op haar mooie leven. Ze heeft nog één belangrijke wens en hoopt dat haar kinderen en kleinkinderen hem uitvoeren.

Die wens klinkt als een raadselachtig orakel over ‘mens, geld en aarde’. Ieder lid van de familie geeft er een eigen draai aan. Dat blijft niet zonder gevolgen: er ontstaat een passionele strijd op leven en dood. Waar gaat het met deze familie naartoe?

Roma/Gitanos uit België, Spanje, de Balkan en Midden-Europa werken mee aan dit internationale stuk. Met humor, vurige muziek en energieke dans brengt dit bonte gezelschap een vrolijke ode aan het leven, de dood en alles daartussenin.

4) Swing - Circus Ronaldo - 3 juli t/m 24 aug

Opgepast: daar komt de zevende generatie van Circus Ronaldo! Onder toeziend oog van vader Danny Ronaldo opent Nanosh met ‘Swing’ een volgend hoofdstuk in een lange familiegeschiedenis.

Nanosh groeide op in het circusleven. Al zijn ervaringen, belevingen en indrukken bundelde hij in zijn eigen droom: een fonkelnieuwe voorstelling die de pan uit swingt!

In deze wervelende mix van circus en variété kom je ogen en oren tekort. Groots spektakel met kleine knipogen en een vleugje verleiding, op de maat van onvervalste swingmuziek. Tony Decap maakte speciaal voor deze voorstelling een groot mechanisch Decaporgel in de stijl van de jaren veertig. Nestel je in de prachtige tent en laat je door een zwoele stem meevoeren naar het begin van de twintigste eeuw.