Royal de Luxe: een kleine geschiedenis

Je kan Royal de Luxe onmogelijk vergelijken met andere theatergezelschappen. Het gezelschap heeft door de jaren heen een plaats verworven binnen de kunstenwereld en wordt vandaag beschouwd als een van de belangrijkste straattheatergezelschappen ter wereld. Royal de Luxe heeft voor meer dan 18 miljoen toeschouwers bijna 1.380 voorstellingen in meer dan 170 steden in 40 landen op 5 werelddelen gespeeld.

Het begon in 1978 in Aix-en-Provence toen Jean-Luc Courcoult, auteur en regisseur, zijn eerste voorstelling LE CAP HORN voorstelde met een groep vrienden. Omdat ze ervan overtuigd zijn dat het makkelijker is publiek te raken wanneer je dat publiek zelf opzoekt, spelen ze op straat, in parken en andere openbare ruimtes. De voorstelling werd een succes, en Royal de Luxe was geboren. 

Het verlangen om te spelen met diverse vormen van theater vind je terug in het volledige oeuvre van Royal de Luxe en maakt hen uniek. Zo probeert het gezelschap in 1993 een nieuwe vorm van theater uit met LES EMBOUTEILLAGES, ook te zien tijdens Antwerpen Culturele Hoofdstad ’93. Een voorstelling zonder voorafgaande communicatie die inspeelt op de verbazing van verraste voorbijgangers en automobilisten. In datzelfde jaar maakt ook de Reus zijn opwachting. Dit fantastische en poëtische spektakel, op maat van de stad, vertelt het verhaal van een reus die gedurende drie dagen in beweging wordt gebracht door tientallen lilliputters – net als een marionet.

De reacties van het publiek zijn zo overweldigend dat Royal de Luxe besluit om de legende verder te laten leven in een nieuw verhaal: LE GÉANT TOMBÉ DU CIEL: DERNIER VOYAGE, wat meteen het begin inluidde van de reuzensaga’s. Sindsdien hebben Zomer van Antwerpen en Royal de Luxe een nauwe band. Dit is ook niet verwonderlijk: beiden hebben er hun missie van gemaakt om mooie verhalen te vertellen aan zoveel mogelijk mensen. De poëzie van de kleine dingen, de schoonheid van universele verhalen… Deze verhalen zijn steeds toegankelijk, laagdrempelig, voor iedereen beschikbaar en door iedereen herkenbaar.

De volgende voorstellingen hebben reeds in Antwerpen gestaan:

1993 Les embouteillages (Antwerpen 93) - heel Antwerpen
1995 Peplum - Antwerpen-Zuid
1998 Retour d’Afrique - De Reus, een Afrikaanse Karavaan - heel Antwerpen
1999 Petits Contes Nègres - Konijnenwei, Antwerpen
2002 Petits Contes Chinois, Revus et Corrigés par les Nègres - Kattendijkdok, Antwerpen
2005 Le tréteau des ménestrels - Soldes! Deux spectacles pour le prix d’un- Sint-Jansplein, Antwerpen
2006 Het bezoek van de Sultan der Indiën op zijn olifant die door de tijd kan reizen - heel Antwerpen
2007 Fotoroman (Compañía Gran Reyneta, herneming Royal de Luxe) - Deurne, Luchtbal en Wilrijk, Antwerpen
2008 De opstand van de paspoppen - Meir, Antwerpen 
De nachtmerries van Tony Travolta (Compañía Gran Reyneta, regie Royal de Luxe) - Deurne en Luchtbal, Antwerpen
2010 De Duiker, zijn hand en de Kleine Reuzin - heel Antwerpen
2012 Rue de la Chute - Droogdokkeneiland, Antwerpen-Noord
2015 De Reuzen - heel Antwerpen

De passage van De Reuzen in 1998 door de ogen van ATV: 

 

2019: ze zijn terug!
Het verhaal krijgt een vervolg. Van 3 juli tot en met 7 juli staat Royal de Luxe op de parking van Den Bosuil met Miniatures: een wonderlijk verhaal over een piloot van vliegmaatschappij Royal Airlines Hij brengt het meeste van zijn tijd boven de wolken door. Op een dag, terwijl de auto-pilot aanstaat, valt hij in slaap achter de knoppen... Samen met de piloot tuimel je in een droomwereld waarbij je met een vergrootglas kijkt naar onze wonderlijke, maar soms ook minder mooie wereld op kleine schaal.

De voorstelling is gratis te bezoeken, reserveren is niet mogelijk. Wie zeker wil zijn van een plekje, komt best goed op tijd: de deuren openen twee uur voor de voorstelling. Er is een bar aanwezig om tussendoor iets te drinken.

Miniatures
woensdag t/m zondag 16u
deuren open om 14u

Locatie: Jan Welterslaan, Deurne, Antwerpen