Radio Babel landt op Zomerfabriek

Radio Babel landt op Zomerfabriek

Stadsdichter Maud Vanhauwaert houdt van de veelheid aan talen die rondzingen in de stad. Samen met Rooftoptiger maakte ze een uitzendtorentje, Radio Babel, waarmee ze die talen wil laten weerklinken. De komende twee jaar reist Radio Babel rond in Antwerpen. In 2019 zal Radio Babel resulteren in een echte Toren van Babel.

Vanhauwaert: “Het concept is eenvoudig. Ik zit in mijn kleine paalwoning en daar ontvang ik gasten die mij een gedicht komen voorlezen in hun moedertaal. Het gedicht is de aanleiding voor een gesprek. De eerste uitzendingen hield ik in april op het BLOK-BLOC festival op Linkeroever en Luchtbal. Het was wonderlijk hoe ik het met mijn gasten soms al over de grote levensvragen had, nog voor ik hun naam kende. Wonderlijk ook hoe iemand, zodra die een gedicht begint voor te lezen in zijn of haar moedertaal, openbloeit.”

Van 17 tot 22 juli staat Radio Babel elke dag van 17u en 19u op de Zomerfabriek. CVO Encora, Mama’s Open Mic, Atlas, Linguapolis en Comp. Marius zetten voor deze editie mee hun schouders onder de zoektocht naar Antwerpenaars met een andere moedertaal. Je bent gedurende deze zes dagen welkom om op locatie live mee te luisteren naar de gedichten en verhalen. Deze zijn vanaf 23 juli ook te beluisteren op www.radiobabel.be.

Oproep aan iedereen met een andere moedertaal

Iedereen met een andere moedertaal kan deelnemen en bijdragen aan Radio Babel. Vanhauwaert: “Of dat nu geschreven is in het Grieks, het Arabisch, het Chinees, Friulisch of Kwakiutl! Heb jij een andere moedertaal dan het Nederlands? Bezorg ons je contactgegevens en dan nodig ik je graag uit in ons zendtorentje. Meld je aan op www.radiobabel.be. Je kan ook gewoon zelf een gedicht opnemen en op de website zetten. Maak dan een filmpje van je gedicht, laadt het op via YouTube en bezorg ons de link. Zo maken we een mooie welluidende toren van gedichten. Zodra we genoeg bouwstenen hebben, bouwen we hem niet alleen digitaal, maar ook in het echt!"

PRAKTISCH

- Radio Babel tijdens Zomer van Antwerpen, op de site van de Zomerfabriek, van 17 tot 22 juli tussen 17u en 19u. De Zomerfabriek, Minkelersstraat 2, 2018 Antwerpen
- Vind alle info en beluister de gedichten op www.radiobabel.be (vanaf 23 juli)
- Wil je zelf een gedicht in moedertaal lezen op Radio Babel, bezorg ons dan je contactgegevens: samuel@zva.be
- Maak een filmpje waarin je een gedicht in je moedertaal leest, en bezorg ons de YouTube-link. Sturen naar samuel@zva.be 

RadioBabel is een coproductie van Maud Vanhauwaert, Antwerpen Boekenstad en Rooftoptiger.

Foto: Rooftoptiger