Open call: Zomerfabriek zoekt jouw event!

Newsflash: we gaan aankomende zomer een groot deel van de programmatie van de Zomerfabriek, de urban hotspot in Antwerpen-Berchem, uit handen geven aan ondernemende Antwerpenaars met een idee voor een event. Via een open call kunnen ideeën worden ingediend: een jury buigt zich over de ingezonden aanvragen en kent aan enkele onderscheidende evenementen ook een financiële duw in de rug toe.

Sinds 2010 zitten we met onze kantoren op het terrein van een oude gasfabriek. Dit terrein opent jaarlijks in de zomermaanden de deuren in de vorm van de Zomerfabriek: een urban hotspot met een programma vol dansworkshops, spoken word performances, klassieke muziekoptreden, jamm sessies en feestjes in Club Z. Dit jaar lanceren we een oproep aan alle Antwerpenaars met een idee voor een event maar die het aan een locatie ontbreekt, om deze op te nemen in het programma van 2019. 

Het idee is simpel: iedereen met een idee voor een evenement deze zomer is welkom om een project in te dienen. De binnengekomen aanvragen worden bekeken door een jury en daaruit worden een aantal events geselecteerd die in het programma van de Zomerfabriek worden opgenomen. Aan de vorm of inhoud van de projecten worden weinig voorwaarden gesteld, behalve dat ze een open karakter moeten hebben: besloten events komen niet in aanmerking. "We stellen bewust weinig eisen, we willen graag verrast worden door de ideeën die er in Antwerpen leven en die deze zomer op zoek zijn naar een plek", aldus collega Samuel Pinillios die mee instaat voor het selectieproces. "Van epic feestje, fabulous fashion show, vintage markt, try out, boekpresentatie, screening of pittig debat: alles kan wat ons betreft. Verras ons!"

Als richtlijn geven we wel een aantal steekwoorden mee: creativity, community building, young, diverse, urban, out-of-the-box, positive, open and for everyone. 

De geselecteerde events kunnen gratis gebruik maken van de infrastructuur op het terrein, worden opgenomen in het programma en kunnen rekenen op technische en communicatieve ondersteuning daar waar nodig. En als klap op de vuurpijl bieden we ook nog een extra bonus voor een aantal van de geselecteerde evenementen: "Projecten die ons extra weten te prikkelen, ontvangen een financieel duwtje in de rug", aldus Samuel. "10 projecten ontvangen maximaal 500 euro en 10 andere projecten ontvangen maximaal 1000 euro om hun event bij ons neer te kunnen zetten."  

Zomerfabriek opent dit jaar de deuren van 21 juni tot en met 1 september. Ideeën kunnen tot en met 27 februari hier worden ingediend.

Meer informatie over Zomerfabriek vind je op facebookinstagram en de website.