Op het terrein: voedselbedeling kansarmen en minderbedeelden door Dakant

De Zomerfabriek aan de Minkelersstraat in Antwerpen-Berchem heeft haar deuren voor het seizoen gesloten maar dat betekent niet dat de activiteiten hier stil liggen. In tegendeel: ook in de winter bruist het hier in de ateliers van theatergezelschappen, in de repetitiestudio, in de kantoren en in de gebouwen van de Zomerfabriek zelf. Elke maand zetten we dan ook graag een gebruiker van ons terrein in de kijker. Deze maand: vzw Dakant (Daklozenhulp Antwerpen).

Dakant start vanaf zondag 21 oktober haar werking hier op het terrein terug op. Tijdens de winterperiode, tot en met de 3e zondag van maart, voorziet Dakant elke zondag om 17:00 uur een voedselbedeling op het terrein voor mensen uit Antwerpen en omstreken die om welke reden dan ook op of onder de armoedegrens leven en daardoor soms onvoldoende middelen (over)hebben om voldoende voedsel te kunnen kopen. 

De organisatie stelt zich als doel om via een wekelijkse voedselbedeling een kwalitatieve aanvulling te bieden. Hoewel dit misschien een weinig ophefmakende of ambitieuze doelstelling lijkt, merken ze wekelijks hoe honger en/of sociaal isolement een vernietigend effect kan hebben op mensen, die het reeds moeilijk hebben. Ze werken laagdrempelig en inclusief: iedereen, onafhankelijk van leeftijd, achtergrond en overtuiging, is welkom op de bedeling. Papieren worden niet gevraagd en er wordt niet gepeild naar de achterliggende sociaal economische situatie. Dat laatste is bewust: door geen onderscheid te maken tussen diegenen die al dan niet evenveel nood hebben aan ondersteuning, kunnen ze iedereen opnemen. Op deze manier staat Dakant ook de mensen bij die hulp echt nodig hebben en voor wie andere organisaties een te hoge drempel hebben.

Bakkers, groenten –en fruitwinkels en supermarkten kunnen hen ondersteunen door hun aanbod aan onverkochte maar bruikbare overschotten te schenken, maar ook jij kan je steentje bijdragen. Bruikbare overschotten van bijvoorbeeld feestjes, bijeenkomsten, festivals etc kunnen elke zondag voor 17:00 uur worden aangeboden aan de organisatie van Dakant op het terrein van de Zomer van Antwerpen, ingang Minkelersstraat 2. Meer informatie over Dakant en hun werking vind je op www.daklozenhulpantwerpen.be