Je muzikale line up van deze Zomer

Het is de eerste week van Muziek in de Wijk, de muzikale karavaan van Zomer van Antwerpen die in juli en augustus halt houdt op verschillende Antwerpse pleinen. Reden om ook de rest van ons muzikale aanbod eens onder de loep te nemen: wij ontdekten een line up waarin theater en muziek niet los van elkaar te weken zijn.

 

Unieke composities, live muziek in voorstellingen, muzikanten die hun instrumenten inruilen voor andere een plek op het podium en bands uit alle windrichtingen: je vindt het nog op ons programma tot en met 2 september. Zo sloegen Jan Fabre en muzikant/componist Dag Taeldeman voor de zesde keer de handen ineen. De voormalig A Brand-frontman schreef voor de danssolo 'The Generosity of Dorcas' een stuk van 50 minuten, waarin het ritme langzaam sneller en sneller wordt, eindigend in een grote, wervelende climax van dans en muziek. De voorstelling staat nog tot en met 28 juli op ons programma. 

 

Jong Antwerps gezelschap Moonstein wist Felix Machtelinckx en Quinten de Cuyper van synth-pop band Tin Fingers te strikken voor de speciaal gecomponeerde soundtrack van hun droomachtige dansvoorstelling 'My dear, my dearest dust.'. Deze voorstelling zal 16 juli in premiere gaan.

 

Ze zitten in dezelfde band, maar doen tijdens Zomer van Antwerpen binnen verschillende producties een eigen bijdrage: School is Cool frontman Johannes Genard en toetseniste Hanne Torfs. Genard schreef en produceerde de muziek voor de interactieve voorstelling '£¥€$', terwijl Hanne Torfs in de Shakespeare-bewerking 'Titus' te zien zal zijn. Voor deze laatstgenoemde voorstelling pakken Theater Froefroe en Compagnie Lodewijk/Louis muzikaal uit om het gruwelijke Tarantino-achtige verhaal kracht bij te zetten. Je luistert ook naar een zestienkoppig koor dat muziek brengt van componist Peter Spaepen. Dit gelegenheidskoor werd samengesteld uit leden van Brussels Experimental en een kleurrijk gezelschap van amateurzangers uit organisaties als CVO Encora en KunstZ. Mike De Ridder en Salahdine Ibnou Kacemi, bekend van Antwerpse hiphop formatie NoMoBS en SLM, schrijven mee aan de lyrics voor deze voorstelling, die op 16 augustus in première gaat.

 

Ook de Roovers lijven met verve muzikanten en zangers in voor hun nieuwste productie. Artiesten van LÂP (Les Âmes Perdues) tekenen voor een rol in 'Het Bezoek', dat tot stand komt in samenwerking met Muziektheater Transparant, Warre Borgmans, Michael Vergauwen en Bert Haelvoet.

 

Circus en live muziek zijn twee natuurlijke bondgenoten, met muzikanten die meer dan eens een rol opnemen in de voorstelling. Frans topcircus Compagnie AKOREACRO staat bekend om zijn alchemie tussen acrobatie en de muzikanten op de piste. Cirque Aïtal neemt niet alleen vier Russische acrobaten, één jongleur en zes prachtige paarden mee, maar ook hun vaste bandleden. Tijdens het interactieve spel van Cirque Barbette zullen ook de muzikanten hun gewicht in de strijd gooien... letterlijk.

 

Dat muzikanten met succes hun instrumenten aan de kant schuiven voor een andere plek op het podium, bewijst Wannes Cappelle. De zanger van Het Zesde Metaal was al eerder als acteur aan het werk te zien en zal deze zomer één van de twee hoofdrollen in 'De Mooiste Tijd Van Ons Leven' opnemen, naast Maarten Westra Hoekzema en met een tekst van Stefaan Van Brabandt.

 

Muziek in de Wijk
Een festival in een festival: dat is de muzikale karavaan van Muziek in de Wijk. Met muzikanten uit alle windstreken die in de maanden juli en augustus van het ene Antwerpse plein naar het andere trekken. De concerten komen tot stand met de medewerking van lokale organisaties en burgerinitiatieven die onder andere het voorprogramma voor hun rekening nemen. Op het programma staat een indrukwekkende staalkaart aan muziekstromingen met bands uit Cuba, Venezuela, Algerije, Madagascar, Nigeria, Peru en de UK, waarvan vele voor het eerst in België te horen zullen zijn.

 

"The kind of group that world-music fans have always been thrilled to discover: Vital, accomplished, local, unplugged, deeply rooted", zo omschrijft de New York Times 'de stem van Venezuela': Betsayda Machado en haar vrienden van Parranda El Clavo. Samen zorgen ze voor de revival van de tambor, Venezolaanse AfroSoul die naar het schijnt dansers doet zweven. De band staat van 11 t/m 15 juli op vijf Antwerpse pleinen.

 

Gevormd in 2004 op de universiteit en sindsdien de pioniers van de alternatieve muziek in Algerije: Djmawi Africa speelde al op talloze festivals met aanstekelijke melodieën en ritmes met instrumenten als de guembri, een traditionele basgitaar, en de kora, een snaarinstrument gemaakt van een kalebas. In juli brengen ze hun rock-versie van de gnawa van 25 juli t/m 29 juli naar Antwerpen. 

 

Vader en muzikaal voorbeeld Jaojoby stond in 2000 op het programma van Zomer van Antwerpen, met Eusébia en haar zus als backing vocals. Nu laat deze pittige dame uit Madagascar haar eigen ultra-dansbare salegy-ritmes los op het publiek op 1, 2, 3 en 5 augustus.

 

Andere bands op het programma van Muziek in de Wijk: 36 jaar Afro-Cubaanse ritmes met Domingo y su Grupo Ireme (Cuba), een revival van de son Cubano met Los Jovenes Clasicos del Son (Cuba), de Peruaanse danspop van La Inedita (Peru), straatkind-turned popstar Segun Ola (Nigeria) en Cut Capers (U.K.), de muzikale ska/funk/swing explosie die eerder Glastonbury Festival aandeed. Beluister hier de Muziek in de Wijk playlist om alvast in de sfeer te komen.

 

Muziek @ Zomerfabriek
Zomerfabriek is van 19 juni tot en met 2 september de Urban hotspot van Antwerpen. Met nachtelijke muzikale uitspattingen in Club Z door o.a. Nonkel Guy, Faisal, TLP, Soul Shakers, Black Mamba, J.ROOTS en Hakimm, live muziek op zondag tijdens Jammin Sundays met de huisband onder leiding van Neil Akenzua en een Spoken Word programma in samenwerking met Mama's Open Mic op woensdag om u tegen te zeggen. Tussen de avonden Slam Poetry, Spoken word en jam sessies is sinds 2017 een avond gereserveerd voor The Classics, klassieke muziek 'met een hoek af'. De muzikanten op het podium, studenten en alumni van het Antwerpse Conservatorium, halen tussen alles uit de kast om stereotype opvattingen rondom klassieke muziek te doorbreken. Onverwachte ensembles, theatrale interventies en bijzondere instrumenten vormen de basis voor deze dinsdagavonden, die gratis te bezoeken zijn. En de ruimte, een oude fabriekshal aan de Minkelerstraat? Wij hebben ons laten vertellen dat de akoestiek zich bijzonder goed leent voor klassieke muziek.

 

Zomerfabriek @ Minkelersstraat, Antwerpen-Berchem
19 juni t/m 2 september
Open dinsdag t/m zondag vanaf 15u
Gratis toegang