Het Zomerportret van Jalal

Jalal (29j.) zit niet stil. Met een bachelor economie-boekhouden op zak, studeert hij een master in de organisatie en het management aan de UA. Jalal werkt daarnaast deeltijds als boekhouder. Sinds twee zomers is hij een vaste waarde van de vrijwilligersploeg van Zomer van Antwerpen. 

Jalal, waarom ging je bij de Zomer aan de slag?

In de lente van 2016 kwam ik naar Antwerpen: een stad die ik helemaal niet kende. Ik had kennissen noch vrienden. Ik sprak nauwelijks Nederlands en ik had weinig om handen. Ik zocht een plek waar ik nieuwe mensen kon ontmoeten én vooral waar ik Nederlands kon oefenen. Atlas (integratie en inburgering) organiseerde een uitstap naar de Zomerbar. Samuel - de publieksmedewerker - verwelkomde ons. Hij vertelde over Zomer van Antwerpen en over de vrijwilligersploeg. Dat leek me leuk. Ik heb diezelfde avond nog een mailtje gestuurd. De volgende dag kreeg ik al antwoord. Het is allemaal erg snel gegaan. Ik was nog maar een maand in Antwerpen toen ik bij de Zomer startte.

Wat doe je als vrijwilliger?

Ik doe vaak het publieksonthaal. Ik verwelkom de bezoekers en begeleid hen naar de tribune. Soms scan ik de tickets. We werken altijd met z’n tweeën. Op rustige momenten sla ik een babbeltje met de andere vrijwilligers. Ik leer zelfs dialect. ‘Kan je de deur toedoen?’ Eigenlijk is het ‘De deur dichtdoen’. Het Nederlands dat we spreken, is helemaal anders dan het Nederlands dat ik op school leer.

Heb je voorbije zomers voorstellingen gezien?

Ja, Les Inouïs greep me erg aan. Het was een voorstelling over migratie en vluchtelingen. Ik ben zelf uit Syrië gevlucht. Het was dus allemaal heel herkenbaar. Bovendien deed er ook een Iraakse oed-speler mee: prachtig. Ik speel zelf ook oed.

Zomer van Antwerpen staat op verschillende plekken in de stad. Waar kom je het liefst?

Mijn favoriete plek is de Zomerbar: de sfeer, het strand, de circussen, … Dat is echt vakantie. Ook het zicht dat je daar hebt op de Schelde met ‘s avonds al de knipperende lichtjes, dat vind ik fantastisch.

Kan je een leuke Zomeranekdote vertellen?

In 2016 nodigde ik mijn Belgische vrienden uit voor Cinema Urbana: de films aan de Schelde. Ik had nog geen werk en dus ook niet veel geld. Dankzij de jetons die ik als vrijwilliger had verdiend, heb ik mijn vrienden toch een drankje kunnen trakteren. Ze hadden me vaak geholpen toen ik nog niet zolang in Antwerpen woonde. Ik vond het heel fijn dat ik iets kon terugdoen.

Ben je er  volgende zomer terug bij?

Ja, zeker! Ik zou de Zomer niet meer kunnen missen. Ik heb Tamer - een Syrische vriend van me - gevraagd of hij mee komt. Ik zei dat vrijwilligerswerk bij de Zomer goed is om je Nederlands te oefenen, je veel nieuwe mensen ontmoet én je jetons kan verdienen waar je je vrienden mee kan trakteren.

Enthousiast geworden over vrijwilligerswerk bij Zomer van Antwerpen na het lezen van Jalal's verhaal? Lees hier verder.