Het Zomerportret van Emma

Emma (22 j.), studente geneeskunde, heeft een hart voor cultuur. Van kleins af aan studeert ze Woord aan de Academie te Kapellen. In 2017 vrijwilligde ze voor de eerste keer voor Zomer van Antwerpen.

Emma, hoe ben je bij de Zomer beland?

In januari 2017 zette ik mijn studie even on hold. Ik had nood aan een sabbatjaar. In de zomer had ik dus veel tijd. Via mijn woordgroep kwam ik bij VZW Jeugd en Poëzie terecht. Margot Vervliet sprak me eraan. Zij organiseert samen met Comp.Marius het voorlezen voor kinderen in de Zomerbibliotheek. Margot vroeg of ik voorlezer wilde zijn. Ik ben altijd al met drama, toneel en poëzie bezig geweest. Dat was dus ideaal.

Hoe was je eerste Zomer?

Tof! Ik vond het echt leuk om voor de kinderen voor te lezen. Ze zijn zo schattig. Ik deed ook een paar keer het publieksonthaal: mensen begeleiden naar hun plaats. Vaak kon ik dan de voorstelling meepikken. Dat was chill. In totaal heb ik tien shiften gedaan. Via het inschrijvingsformulier kon ikzelf aangeven wanneer het paste. Handig!
 
Hoe was het contact met de andere vrijwilligers?

Ik vond dat zalig. Veel vrijwilligers zijn zo van die echte Antwerpenaren: ze gaan er helemaal voor. Het is aanstekelijk dat ze met zoveel enthousiasme vrijwilligen.

En met de Zomermedewerkers?

Vincent met zijn salopette en Nele - de projectregisseurs van de Zomerbar - waren super vriendelijk. Ik denk dat Vincent heel hard moest werken. Toch stond hij er altijd met veel energie en zo’n grote smile. Julie en karen - de vrijwilligerscoördinatoren - waren ook super. Als ze nog iemand zochten, dan stuurden ze een vriendelijk mailtje. Als je niet kon, dan was dat niet erg. Bij studentenwerk durven ze al eens pushen.

Waarom engageer je je als vrijwilliger?

Ik studeer geneeskunde. Zorgen voor mensen en me inzetten voor de maatschappij heb ik in mij. Ik haal er veel voldoening uit. Mensen zijn altijd blij en vriendelijk als je vrijwilliger bent. Ik vind het ook fantastisch dat er zoveel wordt georganiseerd voor mensen die tijdens de zomermaanden thuisblijven. Via de Zomer ontdekken ze nieuwe plekken en hebben ze het gevoel dat ze op vakantie zijn. Ik vind het super om daar aan mee te werken.

 aakt vrijwilligerswerk jou gelukkig?

Absoluut! Thuiskomen na een dag vrijwilligerswerk geeft me veel voldoening. De appreciatie is zo groot. Ze zeggen wel duizend keer: ‘Dank u dat je er bij bent.’ Ik werk soms ook in de horeca. Daar ga ik soms met tegenzin naartoe. De maître roept al wel eens: ‘Ruim die borden nu af’. Er is veel meer stress en minder waardering.

Wat betekent Zomer van Antwerpen voor jou?

De Zomer, dat is je dichtbij huis amuseren. Er hangt een leuke sfeer in de hele stad. Het festival is zo verspreid. Je wandelt rond in Antwerpen en je ziet overal wel een vlag, een tent of een affiche van de Zomer. Dat geeft een samenhorigheidsgevoel. De Zomer betekent ook cultureel geprikkeld worden. De producties die ik heb gezien, vond ik van internationaal niveau. Het circus Limbo met de vuurspuwende dame was heel knap.

Kan je een leuke Zomeranekdote vertellen?

Ik heb een keertje soep op Cinema Urbana gemaakt: de films aan de Schelde. Het was een erwtensoep met stukjes komkommer, als zomerse touch. Toen ik de soep uitdeelde, gaven veel mensen me een complimentje: ‘Je soep is super lekker, mag ik nog een tasje?’ Dat was echt leuk.

Waar droom je met de Zomer van?

Het zou fijn zijn mochten meer jongeren bij de Zomer vrijwilligen: zodat het een echte community wordt, zoals bij een jeugdbeweging.Ik begrijp wel dat veel jongeren niet veel tijd hebben: je hebt herexamens, je wil op vakantie en nog wat geld bijverdienen. Maar ik vind echt wel dat vrijwilligen een meerwaarde is. Je krijgt zoveel appreciatie. Ik heb zelf al een paar vriendinnen warm voor de Zomer gemaakt. Ik nodigde ze uit voor een drankje op de Zomerbar. Eén vriendin is zelfs helemaal vanuit Hasselt gekomen. Ze is echt zot van dans. Ik ben met haar naar Rosas danst Rosas gaan kijken. Hopelijk vrijwilligen mijn vriendinnen volgende zomer mee!

Enthousiast geworden over vrijwilligerswerk bij Zomer van Antwerpen na het lezen van Emma's verhaal? Lees hier verder.