Duurzaamheid

Duurzaamheid

Zomer van Antwerpen organiseert haar dagelijkse werking en jaarlijks festival op een duurzame wijze, met aandacht voor mens en milieu. Aandacht voor de natuur en mobiliteit, het welzijn van publiek, medewerkers en vrijwilligers, aandacht voor de wereldproblematiek en betrokkenheid van en tussen de verschillende gemeenschappen in een grootstedelijke context staan centraal in de manier waarop de organisatie en het festival vorm krijgen. We proberen hierbij rekening te houden met de wereld om ons heen, zowel dichtbij als veraf, met een blik op het heden en de toekomst.

Als festivalorganisatie is het essentieel om maatregelen te nemen en methodes toe te passen die zoveel mogelijk in harmonie zijn met onze leefomgeving.

Zomer van Antwerpen probeert zo duurzaam mogelijk te organiseren en heeft dan ook veel aandacht voor het milieu. Dat merk je op de projecten, aan ons CO2-neutraal drukwerk, maar het begint ook al een beetje bij onze bezoekers die we aansporen om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Ook fair-trade is bij ons een belangrijk aandachtspunt, een mooi festival kan enkel in een eerlijker wereld.

Een betere wereld begint ook dicht bij huis, en we willen gastvrij zijn voor alle bezoekers, en doen ons best om zowel de speelplekken als de voorstellingen zelf toegankelijk te maken voor personen met een handicap.

Milieu

Wat doen we concreet?

- Reduceren van afval: we werken met afvaleilandjes en gescheiden ophalingen. Op onze circusplek reduceerden we zo vorig jaar het restafval met maar liefst 70%! Ook op andere plekken proberen zo gescheiden mogelijk te verzamelen, en het geproduceerd afval zo veel mogelijk te beperken.

- Zo weinig mogelijk wegwerp: op de Zomerfabriek werken we met herbruikbare plastic bekers. Op andere voorstellingen en op de Zomerbar werken we met glas en vaatwerk. 

- FSC gelabeld hout: als we nieuw hout kopen voor decors of infrastructuur trachten we met dit hout te werken. Zo hoeft er voor Zomer van Antwerpen geen boom onnodig te sneuvelen. Vanzelfsprekend werken we waar mogelijk met recuperatie (hout van vroeger dat we herbewerken of bestaande houten structuren die worden verbouwd). Hetzelfde geldt trouwens voor verf en andere producten.

- Alle drukwerken zijn CO2 neutraal en op milieuvriendelijke wijze (Cyclus-print) gedrukt op 100% gerecycleerd papier. Ook op kantoor gaan we zo bewust mogelijk met papier om.

- Mobiliteit: we stimuleren gebruik fiets en openbaar vervoer en plaatsen fietsenrekken op al onze locaties 

- Milieuvriendelijke producten: we kiezen waar mogelijk voor milieuvriendelijke alternatieven. We maken onze eigen was- en schoonmaakmiddelen of werken met ecologische alternatieven. Zo poetsen we echt properder!

- Eco-toiletten: we gebruiken milieuvriendelijke producten, ook voor toiletten die niet op de riolering kunnen aangesloten worden. Deze voldoen allemaal aan de strengste milieueisen.

- Milieuvriendelijke energie waar mogelijk: we kiezen duidelijk voor energieleveranciers die groene stroom leveren, en indien we niet mer stroom van het elektriciteitsnet kunnen werken, gebruiken we generatoren van het laatste type. Deze hebben een minimale uitstoot en zijn geluidsgedempt.

- Textiel: ecologie en Fair Trade gaan hand in hand. Onze crew-T-shirts voldoen aan de strenge "SOL'S business & ethics" –norm.

Fair Trade

Niet alleen onze T-shirts worden “fair” gemaakt, we proberen waar mogelijk fair-trade producten te gebruiken en werken hiervoor samen met Oxfam.