Dit was PITCHES part 1

Hoe hou je als cultuurhuis of organisatie een vinger aan de pols bij nieuwe initiatieven en makers in het culturele veld? Het project PITCHES van Zomer van Antwerpen probeert een concreet antwoord te geven op deze vraag, met als uitgangspunt: niet te veel praten, maar gewoon doen. Een open call bracht woensdag 23 januari negentien cultuurhuizen en organisaties en achttien nieuwe makers samen, op zoek naar een match. Onder andere deSingel, Toneelhuis, Het Paleis, Monty Kultuurfaktorij, de Studio, Fameus, VOEM vzw, Demos, Antwerpen 100% Jong en Het Bos sloten zich aan voor deze eerste editie.

Wat is PITCHES?
PITCHES is een concreet vervolg op de ‘Dit is Participatie’ bijeenkomst door Zomer van Antwerpen en Demos in augustus 2018. Daaruit rees de vraag hoe je als cultuurhuis voeling houdt met de nieuwe generatie makers, en tegelijkertijd, hoe prille projecten hun weg naar jou kunnen vinden. Genoeg gepraat, tijd voor actie, vond Zomer van Antwerpen: een online open call bracht negentien cultuurhuizen en achttien nieuwe makers naar de Zomerfabriek voor de eerste editie van PITCHES. Door deze ‘ruimtegevers’ en ‘ruimteclaimers’ bij elkaar te brengen, hoopt Zomer van Antwerpen een aanzet te geven voor toekomstige samenwerkingen.

Part 1
De eerste editie van PITCHES werd woensdag 23 januari in gang getrapt door host Seckou Ouologem en de korte introductie van de negentien aanwezige ruimtegevers waarin duidelijk werd wie zij zijn en waar ze naar op zoek zijn. De avond werd voortgezet met achttien uiteenlopende pitches van vijf minuten door de nieuwe ruimteclaimers, variërend van een inhoudelijke oproep voor het vormgeven van het cultuurhuis van de toekomst, een vraag om praktische ondersteuning voor een jonge choreograaf en acteur uit Irak tot aan het uitwerken van een reeks sensibiliserende kunstwerken rondom taboe-thema’s. Na afloop van de pitches was er tijd voor informele matchmaking onder het genot van een maaltijd voorzien door studenten van CVO Encora.    

Samuel Baidoo van Hanafubuki vzw kwam pitchen voor zijn vertellende voorstelling ‘Diorama’. “Voor ons was het een geslaagde avond. We kwamen naar de Pitches met een concrete vraag: we zoeken een residentie en technische ondersteuning om onze voorstelling af te maken, en mogelijk ook een paar speelplekken. We konden het gesprek aangaan met partijen als Walpurgis en Het Paleis en hopen dat we daar vervolg aan kunnen geven. Het is sowieso al waardevol om op zo’n avond de mensen achter de cultuurhuizen te zien en één op één een gesprek aan te kunnen knopen. Dat maakt zaken al snel concreter.”

Petra Damen van Toneelhuis beaamt dat. “We waren aanwezig omdat we het belangrijk vinden voeling te houden met wat er in de stad leeft en wat de vragen vanuit jonge makers en andere cultuurhuizen zijn. De informele setting maakt het makkelijk om een open en eerlijk gesprek te voeren. Zelfs als je niet direct een match hebt met een project kan je de makers doorverwijzen naar iemand uit jouw eigen netwerk die wellicht wel verder kan helpen.” Tanya Hermsen, projectleider van ‘I Hate Mondays’ vult aan: “Het was inspirerend om zoveel verschillende soorten projecten en invalshoeken bij elkaar te zien. Van hele prille ideeën tot uitgewerkte concepten, alles komt voorbij. Voor mij was het ook een goed netwerkmoment, om eens te horen bij andere organisaties waar zij mee bezig zijn en evengoed hoe je elkaar daar in kunt ondersteunen.”

Het concept van PITCHES krijgt een vervolg met een part 2 in het voorjaar van 2019. Nieuwe makers met een project of organisaties die in hun programma of werkplek ruimte wil maken voor dergelijke initiatieven vinden meer informatie over PITCHES op de website van Zomer van Antwerpen www.zva.be en bij Samuel Pinillos via samuel@zva.be