25 jaar Muziek in de Wijk

Al 25 jaar breng Zomer van Antwerpen samen met lokale verenigingen en honderden vrijwilligers twee maanden verschillende Antwerpse pleinen aan het dansen met Muziek in de Wijk. Uit alle hoeken van de wereld verwelkomde Muziek in de Wijk al muzikanten: van Australië tot Chili, van het Verenigd Koninkrijk tot Peru. Samen met onze artistiek leider Patrick De Groote zetten we enkele bijzondere groepen op een rijtje in een 25 jaar Muziek in de Wijk Spotify playlist, inclusief een paar Muziek in de Wijk-anekdotes! 

Wannes Van de Velde (België) - 1995
Op de allereerste editie van Muziek in de Wijk in 1995 veroverde Wannes Van de Velde een week lang verschillende podia doorheen Antwerpen. Wannes Van de Velde was een gevierd Antwerpse zanger, muzikant, dichter en beeldend kunstenaar. Hij ontroerde erg veel mensen op zijn concert op Muziek in de Wijk: “Zijn concerten werden overspoeld door alle mooie mensen waarover hij zo bijzonder over zong. Het waren stuk voor stuk ontroerende ontmoetingen.”, aldus Patrick De Groote.   

Santiago Jimenez (Verenigde Staten) - 1998 
In 1998 introduceerde Santiago Jimene de Tex-Mex in Antwerpen op Muziek in de Wijk. Deze muziekstijl uit de grensstreek tussen Texas en buurland Mexico  is een mengeling van Mexicaanse muziekstijlen zoals de Bolero en de ranchero, met Europese polka en wals. Santiago Jimene won nadien verschillende grote prijzen met de Tex-Mex: hij reef maar liefst drie grammy nominaties binnen én hij verkreeg van toenmalig president Barack Obama de National Medal of Arts voor zijn muzikaal oeuvre. 

Think of One (België) - 2001
De Antwerpse groep Think of One staat bekend als doorleefde wereldreizigers. Na een lang, tropisch verblijf in Brazilië in 2001, kwamen ze terug in hun thuisstad om het Muziek in de Wijk-publiek te verrassen met een onvervalste Brazil setlist. Hun Braziliaanse avontuur leverde hen niet minder dan de BBC 3 Worldmusic op! 

Very Be Careful (Verenigde Staten) - 2007
2007 was hét jaar van Very Be Careful uit het Amerikaanse Los Angeles. Ze speelden niet alleen Muziek in de Wijk plat met hun Colombiaanse vallenato-muziek, maar wonnen ook de harten van honderdduizenden bezoekers van grootste festival van Japan ‘Fuji Rock’ en het welbekende ‘Glastonbury’. 

Pistolera (Verenigde Staten) - 2009
Het New Yorkse Pistolera gaf in 2009 een fantastische reeks concerten op Muziek in de Wijk waarbij stilstaan onmogelijk was. Bovendien klinken hun dansbare Mexicaanse songs (mét accordeon) je misschien wel bekend in de oren, omdat ze regelmatig in series te horen zijn. Hint: Breaking Bad! 

The Bombay Royale (Australië) - 2013
Klassieke Indiase folk met een sausje funk, disco en pop: dat was The Bombay Royale uit het verre Australië. Voor hun optreden op Muziek in de Wijk in 2013 had het elfkoppig gezelschap onverwachts een extra gast bij: een gigantische roze opblaasbare olifant die nog maar net op het podium paste. 

Neuza (Kaapverdië) - 2014 
Neuza is een erg populaire popzangeres en actrice uit Kaapverdië. “Toen ze in 2014 op ons Muziek in de Wijk-podium stond, werd ze dan ook op handen gedragen door de Kaapverdische gemeenschap in Antwerpen: overal werd ze uitgenodigd en verwend. Ja, ze had een érg drukke week toen!” vertelt Patrick De Groote.

En ook dit jaar kan je weer komen genieten van Muziek in de Wijk! In augustus verwelkomen we nog artiesten uit de Caraïben, Kenya, Réunion en Tsjechië op verschillende Antwerpse pleinen. Het volledige programma van Muziek in de Wijk vind je hier